20 نکته ساده در انجام مصاحبه

20 نکته ساده در انجام مصاحبه

 

1.  هیچ‌گاه سوال‌های خود را قبل از انجام مصاحبه در اختیار مصاحبه شونده قرار ندهید. محورهای بحث را می توانید با فرد مصاحبه شونده در میان بگذارید اما در صورتی که سوال ها را در اختیار فرد بگذارید، هنگام انجام مصاحبه با محدودیت پرسیدن سوال مواجه خواهید شد. علاوه بر این، فرد می تواند از قبل پاسخ سوال ها را آماده کند و نتیجه این کار مصاحبه ای حرفه ای و خوب نخواهد بود.

2.  به موقع خود را به محل مصاحبه برسانید. هیچ چیز بدتر از این نیست که با بدقولی مصاحبه شونده را منتظر بگذارید.

3.   قبل از انجام مصاحبه حتما دستگاه ضبط صوت را کنترل کنید. میکروفون را آزمایش کرده و از سالم بودن باتری ها اطمینان حاصل کنید.

4.    به مصاحبه شونده احترام بگذارید. یک احوال‌پرسی گرم و صمیمی اما نه بیش از حد خودمانی، شروع خوبی است. فرد مصاحبه شونده شایسته احترام است، چه رئیس جمهور باشد، و چه فردی که مسئول نظافت و جمع آوری زباله ها است.

5.    در شرایط عادی کنترل محل باید در اختیار شما باشد. این مصاحبه شما است و اگر محل انجام مصاحبه بیش از حد شلوغ است، یا افراد زیادی در رفت و آمد هستند و این باعث حواس پرتی می شود، مسئولیت آن با شما است.

6.   در مصاحبه قرار نیست شما مرکز توجه قرار بگیرید. به خاطر داشته باشید که مصاحبه شونده باید برجسته شود نه شما.

7.   قبل از انجام مصاحبه تحقیقات خود در مورد سوژه و فرد مصاحبه شونده را کامل کنید اما همه اطلاعات بدست آمده را در سؤال های خود انباشته نکنید. خود را جای مخاطب بگذارید، اگر مخاطبان حضور داشتند چه سؤال‌هایی می پرسیدند؟

8.  مهم ترین سؤال ها را در ابتدای مصاحبه بپرسید. اگر در انتهای مصاحبه فرد را با سوال های مهم خود تحت فشار قرار دهید، او راحت تر می تواند به بهانه کمبود وقت، مصاحبه را به پایان برساند.

9.   مصاحبه در واقع یک گفت‌وگو است، نه یک تقابل. شما اساسا نباید به دنبال این باشید که مصاحبه شونده را مورد تمسخر قرار گیرد.

10.  سعی کنید کم تر به یادداشت‌هاتان نگاه کنید. هنگامی که شما نگاهتان را به سمت یادداشت ها می برید، مصاحبه شونده نیز ناخواسته به یادداشت های شما نگاه می کند. این خود باعث حواس پرتی هم برای شما و هم برای او می شود.

11.  در تمام مدت ارتباط چشمی خود را با مصاحبه شونده حفظ کنید. از تکان دادن بیش از اندازه سر به علامت تایید خودداری کنید. معمولا زمانی که با فردی مشغول صحبت هستید کمتر این کار را می کنید، بنابراین به هنگام مصاحبه نیز در این کار زیاده روی نکنید.

12.  در مصاحبه های معمولی سعی کنید در سه تا چهار سوال مصاحبه را خلاصه کنید. البته سوال ها باید به گونه‌ای تنظیم شود که به اطلاعاتی که می خواهید برسید. اگر احساس کردید با این سوال ها به خواسته خود نمی رسید، فورا مسیر سوال ها را عوض کنید.

13.   سوال های اصلی را همیشه به خاطر داشته باشید: چه کسی؟ چه چیزی؟ کجا؟ چه وقت؟ چرا؟ و چگونه؟

14.  سوال های کوتاه بهتر از سوال های بلند هستند. هرچه جزئیات سوال ها را بیشتر کنید، مصاحبه شونده سختتر می تواند به تمام آن ها پاسخ دهد. مستقیم و صریح سوال های خود را مطرح کنید اما در عین حال مواظب باشید گستاخی هم نکنید.

15.   از صحت اطلاعات و آماری که دارید مطمئن شوید. هیچ چیز بدتر از این نیست که مصاحبه شونده بگوید اطلاعات شما غلط است.

16.  سعی کنید بیشتر گوش دهید. ممکن است مصاحبه شونده بخواهد از فرصت ایجاد شده استفاده کند و چیزی بگوید که در میان سوال های شما نیست.

17.  اگر مصاحبه شونده از پاسخ خود به سوال خاصی ناراضی است و از شما می خواهد مصاحبه را تکرار کنید، تسلیم خواسته او نشوید - مگر این که اشتباهی در مورد اطلاعات و آمار رخ داده باشد و یا واقعا پاسخ به گونه‌ای باشد که باعث گیج شدن مخاطب شود.

18.  در پایان مصاحبه، بدون توجه به سختی های هماهنگی و انجام آن، از فرد مصاحبه شونده به خاطر این که وقت خود را در اختیار شما قرار داده است تشکر کنید.

19.  همیشه قبل از این که از مصاحبه شونده جدا شوید، مطمئن شوید مصاحبه ضبط شده است. تکرار مصاحبه در زمانی دیگر گاهی بسیار سخت تر از همان لحظه است.

20.   هنگام ویرایش مصاحبه پاسخ ها را جابجا یا حذف نکنید، این کار نوعی تقلب محسوب می شود.

 

 


 

منبع: mediahelpingmedia.org