روزنامه ، مجله ، رادیو ، تلویزیون و... فرقی نمی کند که اخبار حوادث به وسیله کدام یک از این رسانهها به اطلاع مردم برسند ، بیشک این اخبار میتواند توجه هر کسی را به سمت خود جلب کند. بحث و گفتگوهای بسیاری در رابطه با نحوه انتشار این اخبار بین مسئولان و کارشناسان این حوزه وجود دارد، برخی بر این باورند که انتشار این اخبار می تواند اثرات منفی بر روی جامعه بگذارد و برخی دیگر در نقطه مقابل قرار دارند و انتشار این اخبار را برای جامعه ضروری می دانند...
بهاره جلالوند - روزنامه ، مجله ، رادیو ، تلویزیون و... فرقی نمی کند که اخبار حوادث به وسیله کدام یک از این رسانهها به اطلاع مردم برسند ، بیشک این اخبار میتواند توجه هر کسی را به سمت خود جلب کند. بحث و گفتگوهای بسیاری در رابطه با نحوه انتشار این اخبار بین مسئولان و کارشناسان این حوزه وجود دارد، برخی بر این باورند که انتشار این اخبار می تواند اثرات منفی بر روی جامعه بگذارد و برخی دیگر در نقطه مقابل قرار دارند و انتشار این اخبار را برای جامعه ضروری می دانند، این اختلاف نظرها گاهی اصحاب رسانه ها را برای انتشار اخبار حوادث با مشکل مواجه می کند. «دکتر سعید معیدفر» جامعه شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ، دلایل جذابیت اخبار حوادث ، نحوه انتشار و تاثیرات آن را بر روی جامعه بررسی می کند.
جذابیت انکار ناپذیر
بدون شک یکی از بخش های جذاب مطبوعات برای مخاطبین ، اخبار حوادث است به طوری که با حذف این بخش ، امکان کاهش چشمگیر مخاطب وجود دارد. سال ها قبل یک نظر سنجی برای مرکز تحقیقات رسانه ها انجام شد که نتیجه نظرسنجی نشان می داد اخبار حوادث در بین سایر اخبار، بیشترین مخاطب را به خود اختصاص می دهد. علاقه افراد به پیگیری حوادث را حتی می توان در قالب انتخاب فیلم ها هم مشاهده کرد به طوریکه فیلم های پلیسی معمولا بیش از بقیه فیلم ها طرفدار دارند و دلیل این کشش و علاقه را می توان به غریزه کنجکاوی انسان ها نسبت داد. اخبار حوادث می تواند به نوعی حس کنجکاوی افراد را ارضا کند و آنها را در جریان یک حادثه قرار بدهد. یکی دیگر از دلایلی که این اخبار می تواند حجم زیادی از مخاطب را به خود اختصاص بدهد ، غیر کلیشه ای بودن آن است، به طور معمول بسیاری از اخباری که در مطبوعات انتشار پیدا می کنند کلیشهای و روتین هستند، اخبار حوادث در بین سایر اخبار بیش از بقیه به واقعیت نزدیک است و به همین دلیل می تواند مخاطب را به سمت خود جذب کند. موضوعات غیر مترقبه و غیر عادی به طور کلی از یک جذابیت خاصی برخوردار هستند و این مسئله فقط به اخبار حوادث انتشار یافته در مطبوعات خلاصه نمی شود و در واقعیت هم این موضوع کاملا به چشم می آید. برای مثال وقتی یک سانحه رانندگی در خیابان اتفاق می افتد ، افراد زیادی نظاره گر این مسئله می شوند و حتی گاهی بار ترافیکی در محل سانحه به وجود می آید ، همه اینها حاکی از آن است که انسان میل به کنجکاوی دارد و اتفاقات غیر عادی برایش جذاب است ، این حس کنجکاوی در عرصه اخبار حوادث به نوعی می تواند ارضا می شود.
آگاهی دربرابر ناامنی
اینکه انتشار اخبار حوادث خوب است یا بد را می توان از چند جهت بررسی کرد. برخی بر این باورند که انتشار اخبار حوادث می تواند باعث ایجاد نگرانی و احساس نا امنی در سطح جامعه شود این دیدگاه در شرایطی که حادثه هولناک و توام با خشونت بوده باشد ، بیشتر تشدید می شود. عدم انتشار اخبار حوادث با این بهانه که می تواند باعث ایجاد احساس نا امنی و نگرانی شود ، تنها یک توجیه به نظر می رسد که خود این کار مشکلاتی را به وجود می آورد. اخبار حوادث باید به همان شکل واقعی که هستند و بدون اینکه به آنها پیرایه ای داده شود و یا بر رویشان برجسته سازی صورت بگیرد ، انتشار پیدا کنند و این حق مخاطبین است که واقعیت ها را بدانند. زمان های گذشته و قبل از اینکه مطبوعات امروزی شکل بگیرند ، همه افراد در جریان امور یکدیدگر قرار می گرفتند و اگر حادثه ای اتفاق می افتاد همه از آن مطلع می شدند ، پس امروز هم مثل گذشته افراد باید در جریان اخبار حوادث قرار بگیرند. اگر رسانه ها گزارش واقعی یک حادثه را به مردم ندهند ، این مسئله می تواند در اذهان عمومی به شکل بدتری جریان پیدا کند و به نوعی تبدیل به یک کلاغ ، چهل کلاغ شود. اخبار حوادث چه از طریق رسانه ها اطلاع رسانی شود و چه اطلاع رسانی نشود ، به هر حال در سطح جامعه انتشار پیدا میکنند و رسانه ها برای اینکه جلوی شدت یافتن و غیر واقعی شدن آن حادثه را بگیرند باید واقعیت را به همان شکلی که هست انعکاس بدهند.
انعکاس اخبار حوادث به شکل واقعی از چند جهت اهمیت دارد ، برای مثال بالا رفتن آگاهی مردم از برخی شگردها و فنون مجرمین میتواند باعث احتیاط بیشتری از سوی شهروندان شود و جلوی بسیاری از اعتمادهای نا به جا را بگیرد. علاوه بر این آگاهی از اخبار حوادث به نوعی میتواند باعث مشارکت مردم در تامین امنیت شان باشد.
سانسور نکنید
اخبار حوادث باید به همان شکلی که اتفاق افتاده اند اطلاع رسانی شوند و متاسفانه سانسور و خودسانسوری مشکل عمده ای است که در این نوع اخبار انجام می شود. رابطه ای که بین مردم و مسئولان وجود دارد باید مبتنی بر اعتماد متقابل باشد و وقتی این رابطه وجود نداشته باشد مسئله ای به نام سانسور به میان می آید . گاهی اوقات حوادث آنقدر دلخراش هستند که خود افراد جامعه هم تمایلی برای دیدن جزئیات تصاویر این حوادث ندارند . در چنین شرایطی حذف و یا شطرنجی کردن تصویر ، مشکلی را به وجود نمیآورد ولی شرح حادثه نباید تغییر کند و یا حذف شود. اخبار حوادث معمولا به شکل گزینشی انتشار پیدا میکنند و کارشناسی علمی بر انتشار آن ها انجام نمی شود ، گزینشی عمل کردن باعث می شود که گاهی حوادث به بدترین شکل انتشار پیدا کنند و تاثیر بدی بر روی جامعه بگذارند. برای انتشار این اخبار باید کارشناسانی که با جامعه سر و کار دارند و صاحب نظر هستند بررسی و تصمیم گیری کنند.
آموزش به مجرمان؟
اینکه برخی از افراد بر این باورند که انتشار اخبار حوادث میتواند باعث یادگیری شیوه های جرم در بین مجرمین شود ، استدلالی غیر واقعی و سطحی به نظر میرسد. مجرمین ، شیوه های مختلف انجام جرائم را در زندان ها یاد می گیرند و این شیوه هایی که در روزنامه ها منتشر می شوند یک شیوه سوخته برای آن ها محسوب می شود و هیچ کاربردی برایشان نخواهد داشت . مجرمین حرفه ای به هیچ عنوان از یک روشی که قبلا باعث شده است فرد دستگیر شود ، برای انجام جرم استفاده نمی کنند و به دنبال نو آوری هستند.
درسی برای عبرت!
انتشار اخبار حوادث نمی تواند به عنوان درس عبرت برای سایر مجرمین باشد چرا که عوامل زیادی در به وقوع پیوستن جرم نقش دارند و تا زمانی که عوامل اقتصادی ، سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی مرتبط با وقوع جرم وجود داشته باشند ، جرائم نیز باقی می مانند و مجرمین هم به کار خود ادامه می دهند و هر چه روزنامه ها در این رابطه بنویسند تاثیری بر روی جرم و یا مجرمین نخواهد داشت.
مجازات در قالب تصویر
مطالعات علمی نشان می دهد که انتشار تصاویر اعدام و مجازات مجرمین در رسانه ها ، نمی تواند موجب تنبه شود و سایر مجرمین با دیدن این تصاویر از ادامه کار خود دست نمی کشند ، انتشار چنین تصاویری بر روی جامعه آثار منفی بر جای می گذارد. شاید در زمانی که جامعه کوچک ، و شرایط وقوع جرم به نسبت امروز متفاوت بود ، انتشار چنین تصاویری کار درستی به نظر می رسید اما امروز آنقدر عوامل شکل گیری جرم زیاد و پیچیده است که گاهی اوقات در برخی جرائم برای اجرای مجازات و مقصر دانستن قطعی مجرم ، تردید وجود دارد .امروزه حتی پدیده اعدام در بسیاری از کشورها زیر سئوال رفته است و انتشار تصاویر اعدام و یا مجازات تاثیرات منفی در سطح جامعه و حتی در عرصه بین المللی دارد و کار درستی نیست.
مطبوعات با توجه به زمان انتشارشان باید اخبار حوادث را چاپ کنند اینکه اخبار حوادث به صورت روزانه ، هفتگی و یا ماهانه منتشر شوند ، به زمان چاپ بستگی دارد . انتشار مجموعه ای از اخبار حوادث در کنار هم می تواند تا حدودی تاثیر شدید تر و گاهی منفی داشته باشد در حالیکه انتشار اخبار حوادث در قالب روزانه از شدت کمتری برخوردار است.