گوشی هوشمند ما ابزار قدرتمندی برای انعکاس داستانها و مطالب روزنامهنگارانه است. چیزی فراتر از تلفن، پستالکترونیک و یا پیامک...
گوشی هوشمند ما ابزار قدرتمندی برای انعکاس داستانها و مطالب روزنامهنگارانه است. چیزی فراتر از تلفن، پستالکترونیک و یا پیامک. ما در واقع رایانهای در جیب داریم که هم دوربین عکاسی است، هم ضبطکننده صدا و هم انتشار دهنده مطلب. من در ادامه برخی از برنامکها یا اپلیکیشنهایی را معرفی میکنم که برای کار روزنامهنگاری در سال 2016 کاربرد دارند.
برنامههای نوشتاری و انتقال پروندهها
EVERNOTE (http://goo.gl/FPIIr8) برنامکی است برای یادداشتبرداری و همگامسازی عکس و صدا. میتوانیم با آن مطلبی کوتاه بنویسیم، عکس بگیریم و با صدای خودمان شرح عکس را بگوییم و یا بنویسیم. اورنُت چیزی بیش از یک برنامک است و میتوان آن را هم روی سیستم عامل Mac و هم ویندوز نصب کنیم. این برنامک برای سیستم عامل آیفون، اندروید و دیگر سیستم عاملها رایگان است.
DROPBOX (http://goo.gl/4aYP88) : دراپباکس جایی برای ارسال، دریافت و ذخیره فایلهاست. میتوانیم فایلها را بهطور آفلاین ببینیم و عکس و فیلم کنارش همگامسازی کنیم و سپس با دیگران به اشتراک بگذاریم. دراپباکس میتواند به چندین برنامک چندرسانهای دیگر نیز وصل شود و میتواند در گوشی هوشمند شما محلی برای ذخیره پروندهها و مطالب باشد. این برنامه رایگان است و روی سیستم اندرویک و OS و دیگر پلتفورمها قابل دسترسی.
GOOGLE DRIVE (http://goo.gl/jrdL7f) با این برنامه هم میتوانیم متنمان را ویرایش کنیم و هم اینکه بهطور گروهی متنی را پدید بیاوریم و هرکسی بخشی از آن را پر کند. میتوانیم روی این متن عکس، صدا و ویدئو نیز بارکنیم. این برنامه به چندین برنامک چندرسانهای روی آیفون متصل است. استفاده از این برنامه نیز رایگان است البته تا 15 گیگابایت.
GENIUS SCAN (http://goo.gl/1V6sKV) با این برنامه میتوانید از صفحات یک کتاب یا نشریه عکس بگیرید و آن را به شکل pdf یا Jpeg ارسال کنید. نمونه Genius Scan+ 2.99 دلار قیمت دارد که میتوانید با آن فایلها را به دراپباکس، اورینت و گوگلداک بفرستیم. البته نسخه عادی آن برای آیفون و اندروید رایگان است. اگر پی یک برنامه رایگان دیگر در این حوزه میگردید، بد نیست CamScanner (http://goo.gl/5f4jkQ) را هم امتحان کنید. این برنامه علاوه بر گوشی هوشمند، قابلیت نصب روی رایانه شخصی شما را هم دارد.
ABBYY TEXT GRABBER (http://goo.gl/ZD861o) با استفاده از دوربین دستگاه اندروید، بهراحتی میتوانیم یک متن را از انواع منابع چاپ شده بیرون بکشیم و آن را به شکل دیجیتالی در بیاوریم و در هر مکان و هر زمان آن را به 40 زبان دنیا ترجمه کنیم. میتوان این متن را که از روی یک نسخه چاپی برداشتهایم، ویرایش کنیم. ممکن است ما خبرنگاران معنی خیلی از اسنادی که به دستمان میرسد را در نیابیم. با این برنامک میتوانیم این اسناد را ترجمه کنیم و آن را از طریق ایمیل یا پیامک به اشتراک بگذاریم. البته قدرت دوربین ما باید از سه مگاپیکسل بیشتر و قابلیت فوکوس داشته باشد.
برنامههای ضبط صدای مصاحبهشونده
TAPE A CALL (goo.gl/XuVEwL) گفتوگوهای تلفنی بخشی مهمی از کار ما روزنامهنگاران را تشکیل میدهند. ما باید این گفتوگوها را ضبط کنیم. معمولا خود تلفنهای همراه ابزار قدرتمندی برای ضبط ندارند. یکی از برنامههایی که بهطور نامحدود میتوان با آن چنین کاری کرد، همین برنامه است. البته نسخه نامحدود آن قابلیت اتصال به گوگلدرایو، اورینت و دراپباکس را دارد، ولی قیمتش 5.99 دلار است. البته برنامههای دیگری چون Hi-Q MP3 Voice Recorder پولی نیستند و میتوانید از آن کمک بگیرید.
iTALK (goo.gl/uKjrL4) با این برنامه میتوانید صدای مصاحبهشونده را با کیفیت بالا ضبط کنید. فقط کافی است که دکمه قرمز ضبط صدا را فشار دهید. این فایل صوتی میتواند در دراپباکس ذخیره شود البته اگر ورژن Pro آن نصب شود. ورژن ساده آن رایگان است.
IAUDITION (goo.gl/hFw79Y) هرچند که عدهای از این نرمافزار آیتیونز برای ایجاد افکت روی صداها استفاده میکنند، ولی از این نظر که این نرمافزار کیفیت ضبط خیلی خوبی دارد، حسابی به کار روزنامهنگاران میآید. کار ویرایش صدا نیز با این برنامه راحت است و میتوان آن را از طریق ایمیل یا FTP بهراحتی ارسال کرد. فایلهای دریافت شده از این برنامه بهصورت MP3 در میآید و قابلیت پخش روی دستگاه رایانه، تلفن هوشمند و تبلت را دارد.
AUDIONOTE (http://goo.gl/n8a095) با این برنامه هنگام ضبط صدا میتوانید حرفهای طرف مقابل را تایپ هم بکنید. این برنامه حسابی به درد کنفرانسهای خبری میخورد. بهویژه آنجایی که عقب میمانیم در نوشتن.
عکس و ویراش آن
VSCO Camera (http://goo.gl/9xaMnj) این نرمافزار برخی از امکانات اصلی ویرایش عکس را همراه خود دارد و همچنین میتوان نقطه فوکوس عکس را نیز در آن تغییر داد.
Camera+ (http://goo.gl/D1qWZH) این برنامه دوربین را روی حالت خودکار یا دستی قرار میدهد. در حالت دستی میتوانید فوکوس و تنظیمات سفیدی(وایتبالانس) عکس را معین کنیم. البته این برنامه پولی است و قیمتش 3.99 دلار.
FILTERSTORM(http://goo.gl/xzBgWC) این برنامه مخصوص آیفون و آیپد است. ابزار فیلتراستورم به برنامه فتوشاپ شباهت دارد. یعنی میتوانیم برای ویرایش و ساخت عکس از لایههای مختلف استفاده کنیم. همچنین رنگها را تنظیم و شفافیت را بیشتر کنیم. دو قابلیت دیگر این برنامه این است که هم میتوان برای عکسها شرح نوشت و هم میتوان آن را از طریق سرور FTP ارسال کرد که هر دو به کار ما روزنامهنگاران میآیند.
TERIPIX (http://goo.gl/8FUYHf) خوبی این برنامه سرعت بالای آن است. این برنامه پس از ذخیرهسازی عکس، آن را بارگذاری کرده و سپس تصویر را برای انتشار در وب تنظیم میکند. جالب اینجاست که همه اینکارها در کمتر از یک دقیقه امکانپذیر است. در همین یک دقیقه میتوان برای عکس شرح هم نوشت. این برنامه به کار عکاسان خبری میآید که میخواهند نفری اولی باشند که از یک مراسم یا اتفاق عکس ارسال کردهاند.
ویدئو و ویرایش آن
MOVIE PRO (http://goo.gl/wVjrb6) یک برنامک ویرایش فیلم که هم بهطور خودکار و هم دستی میتوان درآن فوکوس، تنظیمات سفیدی و نوع نمایش فیلم را تنظیم کرد. ویژگی این برنامک این است که میتوانید به صدای ضبط شده همراه فیلم گوش دهید. این برنامک برای ساخت ویدئوهای ساده مناسب است. البته قیمت آن نیز برای سیستم عامل اپل 4.99 دلار است.
FILMIC PRO (http://goo.gl/S43oW1) امکانات این برنامک شبیه Movie Pro است با این تفاوت که میتوان با آن فیلمهای بلندتری را نیز تدوین صدا و تصویر کرد. قیمت آن هم کمی بیشتر است؛ 7.99 دلار.
IMOVIE (http://goo.gl/fHf8Rl) آنهایی که آیفون دارند با این برنامک آشنا هستند؛ چون در بروزرسانیهای جدید OS این برنامک رایگان است. با این برنامک میتوانید فیلمهای روی دستگاه را ویرایش و دستهبندی و همچنین صدای ویدئو را از آن جدا کنیم.
VIDEOSHOP (http://goo.gl/lKcUsV) با این برنامک هم میشود کلیپ را اصلاح کرد و هم روی آن متن، افکت تصویری و فیلتر گذاشت. بهترین قسمت این برنامک قابلیت ساخت ویدئو و ارسال مستقیم آن برای جاهایی مثل اینستاگرام، اسنپچت و... است. وصل شدن مستقیم این ویدئوها به اسنپچت این امکان را فراهم میکند که فیلمها را هم به شکل افقی و هم عمومی منتشر کنیم.
VIDEOLICIOUS (http://goo.gl/t6mRYd) با این برنامه میتوانیم در کمترین زمان ممکن گزارش حرفهای بسازیم. یعنی هم فیلم بگیریم از یک ماجرا هم اینکه روی تصاویر گفتار بگذاریم. این برنامه برای استفاده شخصی رایگان است ولی اگر یک سازمان بخواهد آن را تهیه کند باید سالی 60 دلار بپردازد.
ابزارهای رسانه اجتماعی
BUFFER (http://goo.gl/TZbv9C) این برنامک که روی آیفون نصب میشود، وسیله خوبی برای پیشانتشار پیامهای شماست. با آن میتوانید معین کنید که توییتر، فیسبوک، لینکداین و گوگل پلاس چه زمانی پیامتان را منتشر کنند. یعنی با این برنامک بهترین زمان انتشار را معین میکنید. این برنامک نسخه وب هم دارد و برای آیفون رایگان است.
PERISCOPE (http://goo.gl/do3Xuu) با این برنامک میتوانیم از محل رویداد گزارش زنده ارائه کنیم. همزمان میتوانیم نظرهای کاربران را هم درباره آن اتفاق ببینیم. همچنین همزمان میتوانیم سایر ویدئوهای دیگر کاربران را نیز ببینیم. پریسکوپ اکنون متعلق به کمپانی توییتر است.
HOOTSUITE (http://goo.gl/Sc2oxi) میتوانید با یک برنامک پنج حسابهای کاربری دیگر خود را روی شبکههای اجتماعی مدیریت کنید. این برنامک بهطور خودکار لینکها را کوتاه میکند و میتوانید لینکها را بهطور زمانبندی شده منتشر کنیم.
IFTT(http://goo.gl/oWoIa0) سرعت انتشار برای ما روزنامهنگارها بسیار اهمیت دارد و این برنامک روی گوشی هوشمند یا تبلت به ما این امکان را میدهد. در واقع شما فقط دستور میدهید و این برنامک سپس دستور را پیگیری میکند. یعنی اگر عکسی بگیرید و بخواهید روی اینستاگرام بگذارید، نیاز نیست که وارد فضای اینستاگرام شوید فقط کافی است دستور انتشار در اینستاگرام را به این برنامک بدهید.
برنامکهای حقوقی
برنامک کمکهای حقوقی فوری: (http://www.rcfp.org/) کار ما روزنامهنگاران همیشه با مخاطرههایی مواجه است. ممکن است ما برای کارمان سراغ سوژههایی برویم که از نظر نیروی پلیس و ضابطان قضایی ممنوع باشد. این برنامک به ما کمک میکند که در برابر پرسشها و اتهامهای حقوقی آنان خودمان را آماده کنیم. در واقع با این برنامه ما یک مشاور حقوقی مجازی در جیب داریم.
MOBILE PATROL(http://goo.gl/D8ZwWC) این برنامک برای ما در ایران کاربردی ندارد. فقط درباره آن بگویم که سازنده آن با مشارکت پلیس مجموعه اطلاعات و آمار و اخبار امنیتی شهرتان را روی این برنامک منتشر میکنند. در واقع شهروندان با این برنامک میتوانند از تهدیدهای احتمالی دوری کنند.
............................................................................................
منبع:
http://valhoeppner.com/mobile-reporting-apps-for-journalists-2016/