• مجموعه گفتارهایی از مازیار ناظمی
  • 1389-08-17 07:53:00
  • کد مطلب : 3315
خبرنگار ورزشی کیست؟

مهمترین ویژگی یک خبرنگار ورزشی قدرت بیان روان، ساده و صمیمی است.  نگاهی که ما به خبرنگار ورزشی داریم مشابه نگاهی است که به مخاطب ورزشی داریم.

وقتی که ورزش می‌کنید احساسی از نشاط و طراوت به شما دست می‌دهد.  قاعدتا شنیدن خبرهای ورزشی هم باید چنین حسی را در شما ایجاد کند...

اشاره: علی‌اکبر نامجو - ورزش از موضوعات پرجاذبه و مورد علاقه بسیاری از مردم و بویژه نسل جوان است. علاقه به ورزش به ورزشی نویسی و روزنامه نگاری ورزشی نیز سرایت کرده است. طی سالهای اخیر جوانان زیادی به این وادی قدم گذاشته اند. بدون آن که آموزش کافی دیده و یا از شناخت و دانش عمیق و دقیقی در این عرصه برخوردار باشند. در مجموعه گفتارهایی که بعد از این از نظرتان خواهد گذشت مازیار ناظمی مدرس ارتباطات و از کارشناسان و گویندگان برجسته اخبار ورزشی شما را با الزامات،‌ مقتضیات، دانش ها، مهارت ها و توانایی هایی که برای یک خبرنگار ورزشی لازم است آشنا می‌کند. موضوع اولین گفتار وی پیش نیازها و ویژگی های کلی یک خبرنگار ورزشی است. باهم می‌خوانیم و می‌شنویم.

***

‍[زمان: 5:07]

 

مهمترین ویژگی یک خبرنگار ورزشی قدرت بیان روان، ساده و صمیمی است.  نگاهی که ما به خبرنگار ورزشی داریم مشابه نگاهی است که به مخاطب ورزشی داریم.

وقتی که ورزش می‌کنید احساسی از نشاط و طراوت به شما دست می‌دهد.  قاعدتا شنیدن خبرهای ورزشی هم باید چنین حسی را در شما ایجاد کند. مخاطبان اخبار ورزشی عمدتا  قشر جوان جامعه هستند، ولی عمومیت هم دارد بطور مثال در بحث های تیم ملی فوتبال قشرهای مختلفی از جامعه در گیر هستند. بنابراین چون ورزش موضوع پیچیده‌ای نیست یک اصل در کار خبرنگاری ورزشی ساده‌گویی و مفهوم بودن مطالب،‌ صمیمیت،‌ سرزندگی و استفاده از اطلاعات و اصطلاحات رایج در ورزش است که در محاورات روزمره بکار می‌بریم.

یک سری مختصات خبرنگار ورزشی با بقیه خبرنگارها یکسان است مثل آموزش.  بحث آموزش در این حرفه خیلی مهم است به عنوان مثال دانستن روش‌های خبرنویسی، اصول و فنون مصاحبه، گزارش‌نویسی و مبانی آکادمیک این رشته برای یک خبرنگار ورزشی مهم است و دراین زمینه او جدا از بقیه خبرنگاران نیست .

اما در شاخه تخصصی این انتظار از یک خبرنگار هست که موضوع را خوب بشناسد ،خبرنگاری ورزشی یا خبرنگار علمی از این نظر تفاوت نمی‌کنند و هر کدام در حوزه خود باید مهارتهای لازم را داشته باشند.

به نظر من کسانی باید بروند دنبال خبرنگاری در حوزه های تخصصی که انگیزه این کار داشته باشند اگر صرفا دنبال یک شغل هستید و دست بر قضا جایی هم کاری پیدا نشده و می‌خواهید خبرنگار ورزشی شوید در این کار چندان موفق نخواهید شد.

اگر می‌خواهید خبرنگار ورزشی شوید روح و علایق ورزشی باید از سنین نوجوانی در وجود شما باشد،‌ نشریات ورزشی را باید دنبال کنید و  علاقمند تیم‌های ورزشی باشید. این علاقه و انگیزه شما به ورزش باعث می‌شود اگر تصمیم گرفتید یک کار رسانه‌ای تحت عنوان خبرنگار انجام بدهید در کارتان بسیار موفق تر باشید.

یک خبرنگار وظیفه‌اش این نیست که صرفا خبر تهیه کند، تلقی از خبرنگار یک آدم متخصص است، یعنی کسی که توانایی این را دارد که با مربیان و بازیکنان یا مدیران ورزشی صحبت کند.

بنابراین اعتبار علمی و اطلاعاتی در حوزه موضوعی یک مساله است که باید در حوزه ورزش مورد توجه  خبرنگار ورزشی قرار گیرد. یک خبرنگار ورزشی جدا از شغلش نیست، گاهی وقتها توصیه می‌شود که حتی اگر روز کاری شما نیست، سری به سایت‌های ورزشی بزنید یا به ورزشگاه بروید، فضای ورزشگاه را حس کنید تا قلمتان در مورد رویدادی که می‌خواهید گزارش کنید زنده و با طراوت باشد.

آنچه گفته شد شاید مهمترین ویژگی‌هایی است که یک خبرنگار ورزشی در مرحله اول باید از آن برخوردار باشد. اما چنانچه دقیق تر شویم و به موضوع بر حسب رسانه های مختلف نگاه کنیم خبرنگاری که برای رادیو گزارش می‌کند قاعدتا باید از یک کیفیت صدا و بیان بهتری برخوردار باشد. رادیو نیاز به تصویر سازی دارد، خبرنگار ورزشی رادیو باید بتواند نقص رادیو و نداشتن تصویر را با بیان خود و ساختن تصویر با کلمات برطرف کند. در حوزه رسانه های مکتوب مثل روزنامه و مجله برای خبرنگار ورزشی داشتن ذوق نویسندگی خیلی کمک می‌کند.

متاسفانه در حال حاضر  یک سری از خبرنگارهای ورزشی داخلی دامنه لغات محدودی دارند، درگیر 60،50 کلمه هستند و در تمام گزارش‌های آنها این نقص دیده می‌شود این مشکل ناشی از ضعف مطالعه، پیگیر نبودن، و نداشتن سبک است. در حوزه تلویزیون بخش مهمی از جاذبه های تصویر شاید مشکلات خبرنگار ورزشی را رفع کند ولی واقعیت این است که زبان تصویر و نوشتن برای تصویر هم یک تخصص ویژه است که نیازمند گذراندن دوره های مختلف است.