ساینتفیک آمریکن

معرفی مجلات علمی جهان-5

ساینتفیک آمریکن

مجله ساینتفیک آمریکن (Scientific America)، ماهنامه‌ای در حوزه علم است که با مخاطب عام منتشر می‌شود. با این‌وجود سطح مقاله‌ها و داستان‌های منتشرشده در این مجله بالاتر از سطح نشریاتی مانند پاپیولار ساینس است و یکی از نشریات معتبر در حوزه علم به شمار می‌رود. نشریه‌ای‌که 170 سال است به‌طور منظم منتشر می‌شود و یکی از بادوام‌ترین نشریه‌های مستمر در ایالات‌متحده است.

این نشریه که امروز تیراژی در حدود 500 هزار نسخه در ماه دارد علاوه بر زبان انگلیسی به 18 زبان دیگر نیز منتشر می‌شود و در کنار انتشار مجله دارای وب‌سایت فعالی است که علاوه بر محتوای منتشرشده در مجله خبر، بلاگ و گزارش‌های اختصاصی نیز منتشر می‌کند.

این مجله درعین‌حال ناشر برخی از پرفروش‌ترین کتاب‌های علمی برای عموم در هر سال است.

مجله ساینتفیک آمریکن سال 1845 و از سوی مخترعی به نام رافوس ام. پورتر (Rufus M. Porter)تأسیس شد. در ابتدا این مجله در قالب روزنامه‌ای 4 صفحه‌ای و با دوره انتشار هفتگی منتشر می‌شد. در دوره ابتدایی انتشار این مجله، عمده تمرکز آن بر روی اطلاع‌رسانی و گزارش‌هایی درباره اختراعات تازه‌ای بود که در دفتر ثبت اختراعات ایالات‌متحده ثبت می‌شدند. مجله ساینتفیک آمریکن امروزه در صفحه‌ای به برگزیده مقاله‌هایی که در 50، 100 و 150 سال گذشته منتشر کرده اشاره می‌کند که مرور این بخش می‌تواند نگاهی به روند تغییر موضوعات و مباحثات مهم علمی در طول یک قرن و نیم اخیر را در اختیار مخاطب قرار دهد.

اولین جابجایی در مدیریت این مجله 10 ماه پس از آغاز انتشار آن رخ داد و پورتر این مجله را به آلفرد الی بیچ و اورسون مان اول فروخت و تحت مدیریت نوه مان بود که ساختار مجله تغییر کرد و بیشتر شبیه به پاپیولار ساینس در قرن بیستم شد.

در سال 1948 و پس از جنگ جهانی مجله با کاهش تیراژ مواجه شده بود اما با تغییر ساختار و مدیریت طی چند سال بعد توانست مخاطب خود را توسعه دهد. در سال 1986 این مجله به گروه رسانه‌ای هولتزبرینک در آلمان فروخته شد که از زمان آن تاکنون در زیر چتر مدیریتی این مجموعه باقی‌مانده است. در سال 2008 این شرکت رسانه‌ای ساینتفیک آمریکن را در زیر چتر یکی از زیرمجموعه‌های معروف خود یعنی گروه انتشاراتی نیچر قرار داد.

افراد برجسته‌ای در طول زمان با این مجله همکاری کرده‌اند که ازجمله‌ آن‌هامی‌توان به آلبرت اینشتین اشاره کرد. یکی از ویژگی‌های این مجله ستون‌های ثابتی است که در هر شماره منتشر می‌شود و ازجمله شاخص‌ترین آن‌ها می‌توان به ستون‌هایی نظیر بازی‌های ریاضی نوشته مارتین گاردنر و شکاک اشاره کرد که توسط مایکل شرمر نوشته می‌شود.

مجله ساینتفیک آمریکن در طول انتشار خود بارها در معرض و کانون مناقشه‌های مختلفی بوده است. یکی از معروف‌ترین این مناقشه‌ها به سال 1995 مربوط می‌شود که کمیسیون انرژی اتمی آمریکا از این مجله خواست تا از انتشار گزارشی درباره انرژی هسته‌ای که ادعا می‌شد در آن اطلاعاتی محرمانه از ساخت بمب هیدروژنی افشاشده است جلوگیری کند. AEC (کمیسیون انرژی اتمی) تصمیم گرفت برای جلوگیری از انتشار این گزارش 3 هزار نسخه اولیه منتشرشده را بسوزاند.بررسی‌های بعدی نشان داد که واکنش AEC واکنشی غیردقیق بوده و این نهاد واکنشی افراطی نشان داده است. وقتی خبر این رویداد به رسانه‌ها درز کرد ،بسیاری از آن به کتاب سوزی در جامعه‌ای آزاد یاد کردند.

در سال 2002 در پی انتشار کتابی به نام شک گرایی زیست‌ محیطی نوشته بورن لامبرگ که مسئله تغییرات اقلیم را موضوعی سیاسی وغیرعلمی بیان می‌کرد، ساینتفیک آمریکن به انتشارمجموعه‌ای از نقدها اقدام کرد که با واکنش شدید طرفداران کتاب روبرو شد. این یکی از مجادله‌های معروف در داستان مقابل روند علمی و انکار گرایی به شمار می‌رود. سال 2007 و در پی انتشار مقاله‌ای که در آن نویسنده از آمریکا خواسته بود تا از عراق بیرون بیاید، این نشریه از سوی محافظه‌کاران، مجله سیاسی لیبرال‌ها خوانده شد. ساینتفیک آمریکن بدین ترتیب یکی از فعال‌ترین حضورهای رسانه علمی را در مناقشات سیاسی بازی کرده است.

این مجله در کنار شماره‌های اصلی خود ویژه‌نامه‌های متعددی منتشر می‌کند که یکی از معروف‌ترین آن‌ها که به‌طور منظم منتشر می‌شودویژه‌ نامه‌های مغز این نشریه با نام ساینتفیک آمریکن مغز (Scientific American Mind) است.

در حال حاضر سردبیری این مجموعه را ماریت دی کریستینا (Mariette DiChristina) بر عهده دارد.