در بخش اول از شرایط مد نظر برای جذب و سطح بندی خبرنگاران رادیو و تلویزیونی نکاتی را یادآور شدم. در بخش دوم به تقسیم بندی خبرنگاران این حوزه و شرایط تخصصی هر کدام خواهم پرداخت. بنا به وظیفه شغلی تقسیم بندی خبرنگاران معمولا به این ترتیب است...
در بخش اول از شرایط مد نظر برای جذب و سطح بندی خبرنگاران رادیو و تلویزیونی نکاتی را یادآور شدم. در بخش دوم به تقسیم بندی خبرنگاران این حوزه و شرایط تخصصی هر کدام خواهم پرداخت. بنا به وظیفه شغلی تقسیم بندی خبرنگاران معمولا به این ترتیب است :
- شناخت رنگ و تصویر : به این معنی که خبرنگار، رنگ گرم و سرد و تاثیرات روحی آنها بر مخاطب را بداند و یا دربخش تصویر، کادرهای تصویری و عناصر بصری را بشناسد.
- آشنایی با تصویر برداری : مراحلی مثل شناخت انواع کادر بندی، عمق تصویر، نور و از همه مهمتر توانایی خبرنگار در ضبط تصویری رویداد با تکیه بر دانش فنی کار با دوربین.
- تدوین تصویری : شناخت ضرب آهنگ تصویر (قرار گرفتن معنی دار و با ریتم مناسب تصاویر در کنار یکدیگر) محتوا و نحوه چینش تصاویر کنار یکدیگر، اجرای تدوین با استفاده از دستگاههای خطی و غیر خطی 1
- مصاحبه : یکی از عوامل مهم و کاربردی خبرنگاران تلویزیونی است طراحی مصاحبه (تحقیق ، طرح اولیه سوالات ، هماهنگی و اجرای مصاحبه) .
- گزار ش خبری : (معمولا دست مایه آن یک خبر است) سرعت خبرنگار تلویزیونی در تهیه گزارش خبری.
- گزارش خبری ویژه : ( تفاوت مهم این بخش با گزارش خبری در تحلیل و پردازش بیشتر است ) خبرنگار با داشتن زمان خوب برای پرورش و پرداخت موثرتر موضوعات خبری در این قالب اقدام می کند.
- ارتباط مستقیم یا زنده : به نظرم نیمی از ارزش های یک خبرنگار تلویزیونی به مهارت های وی در این بخش مربوط می شود، فن بداهه گویی با استفاده از مستندات در سر صحنه کار هر خبرنگاری نیست! در همه این بخش ها رتبه هایی از عالی تا ضعیف را می توان برای خبرنگار تلویزیونی در نظر گرفت.
1. در حوزه فناوری کارها به سمت فرایند چند مهارتی یا Multi Skilling پیش می رود و خبرنگار باید کارهایی را که چند نفر انجام می دهند به تنهایی انجام دهد.