- مجموعه گفتارهایی از مازیار ناظمی - قسمت آخر
- 1390-05-02 05:32:00
- کد مطلب : 3402
خبرنگاری ورزشی، ویژگیها، شرایط و مهارتهای آن، موضوع مجموعه گفتارهایی از مازیار ناظمی، مدرس روزنامهنگاری و گوینده و کارشناس صدا و سیماست در شش گفتار قبلی، او موضوعاتی چون: شرایط خبرنگاری ورزشی، امکانات مورد نیاز آن، ملاحظات و مقتضیات سیاسی و فرهنگی این حرفه ، فرق خبرنگاری ورزشی در تلویزیون با سایر رسانهها ، تفاوت خبرنگار ورزشی ملی و بینالمللی و رسانههای نو و شکستن انحصار را مورد بحث و بررسی قرار داد.
اشاره: خبرنگاری ورزشی، ویژگیها، شرایط و مهارتهای آن، موضوع مجموعه گفتارهایی از مازیار ناظمی، مدرس روزنامهنگاری و گوینده و کارشناس صدا و سیماست در شش گفتار قبلی، او موضوعاتی چون: شرایط خبرنگاری ورزشی، امکانات مورد نیاز آن، ملاحظات و مقتضیات سیاسی و فرهنگی این حرفه ، فرق خبرنگاری ورزشی در تلویزیون با سایر رسانهها ، تفاوت خبرنگار ورزشی ملی و بینالمللی و رسانههای نو و شکستن انحصار را مورد بحث و بررسی قرار داد. اکنون در هفتمین و آخرین بخش از این گفتارها ناظمی به تکنیکهای ویژه خبرنگاری ورزشی پرداخته است. باهم میخوانیم و میشنویم.
***
[زمان: 6:13]
آخرین بخش صحبتهای من در مورد تکنیکهای ویژه خبرنگاری ورزشی است. اگر قدرت تکنیکی یک بازیکن فوتبال را در نظر بگیرید یک بخش مهم آن ذاتی است. توانمندیهایی که یک خبرنگار ورزشی به خاطر عشق و علاقه ذاتی که به این کار دارد. از آن برخورداراست .حوزه ورزشی حوزهای است که به شما اجازه میدهد از سنین نوجوانی به سراغ آن بروید، طرفدار یک تیم باشید، علاقمند به یک بازیکن و یک جریان ورزشی بشوید، آبی یا قرمز باشید و کم کم این عشق و علاقه با شما بزرگ میشود؛ چه خبرنگار بشوید و چه نشوید. حالا اگر وارد عرصه رسانه شدید و به عنوان یک خبرنگار انجام وظیفه کردید در واقع شما مهمترین گام را اول برداشتهاید و آن علاقمندی ذاتی و داشتن یک رشته پیوند عمیق برای آشنایی و تخصص در آن موضوع است.
به همین دلیل به نظر من اولین تکنیک ویژهای که خبرنگاران ورزشی باید داشته باشند آشنایی عمیق با رشتهای است که با آن کار میکنند. هرچقدر که شما آشناتر باشید و اطلاعاتتان بیشتر باشد، مورد اعتماد و وثوق مخاطبان بیشتری قرار میگیرید. نمونه بارزش دوست خوبم عادل فردوسیپور است. من با وجودی که عادل را خیلی دوست دارم ولی ایشان در زمینه گویندگی و صدا هر جا که امتحان بدهد مردود میشود ولی او یک متخصص و کارشناس واقعی فوتبال است و همین باعث شده که در طول سالها برنامههای او به دل بنشیند و مورد توجه قرار گیرد.
پس تخصص، آشنایی و اطلاعات در هر حوزه یا رشته ورزشی به عنوان یک تکنیک اساسی برای هر خبرنگار ورزشی محسوب میشود. داشتن چنین دانش و تخصصی موجب میشود بعد از سالها خبرنگار به عنوان یک مرجع برای ورزشکاران، فدراسیونها و مدیران ورزشی مطرح شود.
تکنیک بعدی سبک و سیاق است، در هر حوزه رسانهای، هر نویسندهای یک سبک و سیاق و روش خاصی دارد. من در طول سالها در بین خبرنگاران و گزارشگران ورزشی دیدهام که از روی دست هم نوشتن و تقلید کردن باعث شده است تواناییهای خودشان بروز پیدا نکند. اگر همه ما تلاش کنیم مثل آقای فردوسیپور گزارش کنیم یا سبک و سیاق نوشتنمان مثل فلان نویسنده خوب ورزشی باشد، چیزی به اندوختههای حوزه رسانههای ورزشی ما اضافه نمیشود؛ چراکه مخاطب همیشه میرود سراغ نسخه اصلی و آن را دنبال میکند نه نسخه بدلی و تقلیدی . پس بنابراین باید سعی کنیم سبک و سیاقی برای خود داشته باشیم، تواناییهای خودمان را پیدا کنیم، یک روش نو و تازه برای جذب مخاطبان داشته باشیم که از طریق آن بتوانیم مطالب و حرفهایمان را ارائه کنیم .اگر کسی بتواند چنین توانایی را در خود ایجاد کند که تکنیک ویژهای در نوشتن داشته باشد و کارش را به روش نویی ارائه کند، این یک برد هم برای فرد خبرنگار و هم برای رسانه است.
سومین تکنیکی که در طول سالها بسیاری از دوستان مطلع و پیشرو در این حرفه توانستند کارشان را به کمک آن پیش ببرند؛ داشتن یک آرشیو و گنجینه خوب از اطلاعات ورزشی است. من خانه برخی از این افراد رفتهام و دیدهام که مجموعهای از مجلات کیهان ورزشی و دنیای ورزش سالهای گذشته یا منابع اطلاعاتی جدیدتر در اختیارشان بوده است. این امکانی که در اختیار این دوستان بوده باعث شده است که به مرور زمان توانایی و عمق مطالبشان بالاتر رود و بتوانند بهراحتی در مباحث ورزشی حضور پیدا کرده، اطلاعات بدهند و در مباحث چالشی به قول معروف کم نیاورند. بنابراین داشتن گنجینه مهمی مثل آرشیو ورزشی که در طول سالهای مختلف فراهم شده سومین تکنیکی است که میتوانیم در بحث خبرنگاری ورزشی به آن اشاره کنیم.
تکنیک مهم دیگری که من در حوزه خبرنگاران ورزشی میتوانم به آن اشاره کنم و به عنوان یک اصل مورد توجه قرار گرفته، این است که یک خبرنگار ورزشی به مرور که کار میکند، باید از نظرات مخاطبانش استفاده کرده و کارش را مورد بازنگری قرار دهد.
بسیاری از دوستان را میبینم که وقتی نوشتههایشان را منتشر میکنند؛ منتظر نظر مخاطبان و بازخورد آنها هستند. شک نکنید که این فیدبکها و بازخوردها باعث اصلاح تکنیکهای شما میشود، باعث اصلاح رفتارها، گزارشها و سبک خبرنگاری شما میشود و در نهایت هرچه که شما به خواست مردم و مخاطبانتان نزدیکتر شوید؛ درکار خبرنگاری ورزشی موفقتر خواهید بود.
آنچه در این 7 گفتار از نظرتان گذشت بخشی از مهمترین مطالبی بود که من در حوزه تکنیکهای ورزشی به نظرم میرسید. دوستان و همکاران توانمند و با تجربهتر من در مطبوعات، رادیو و تلویزیون و سایر رسانه هامیتوانند با مباحث مفید و پربار خود این مجموعه را غنیتر کنند و بر کیفیت و کمیت آن بیفزایند.